برنامه غیر متمرکز یا DAPP چیست؟

3550
برنامه غیر متمرکز یا DAPP چیست؟

برنامه غیر متمرکز چیست؟

برنامه غیر متمرکز: پیدایش علم تکنولوژی و ورود فناوری های نوین باعث شده است که در زندگی افراد تحول اساسی ایجاد شود. از جمله مهم ترین فناوری های خلق شده در صنعت تکنولوژی را می توان به بلاکچین اختصاص داد. بلاکچین به دلیل فناوری منحصر به فردی که دارد خود به تنهایی توانست از طریق اتصال به دیگر بخش ها و برنامه ها کیفیت زندگی را بهبود ببخشد و همچنین جامعه را با تحول عظیمی رو به رو سازد.

یکی از بزرگترین و نوآورانه ترین دستاوردهای بلاکچین ساخت برنامه های غیر متمرکز می باشد. همانطور که می دانید اولین دستاوردهای بلاکچین ایجاد ارزهای رمز نگاری شده بود و بیت کوین موفق ترین پروژه ی این بستر فناوری بود. پس از اجرای موفق آمیز بیت کوین بر بستر بلاکچین به جهت افزایش امنیت و حذف سیستم مالی متمرکز، توسعه آوران صنعت تکنولوژی اقدام به ایجاد سیستم غیر متمرکز کردند.

در این بخش کارشناسان بلاگ باکوینا قصد دارند شما را با برنامه غیر متمرکز (Dapp) آشنا سازند. در این مقاله به هر آن چه که نیاز است تا شما را با برنامه های غیر متمرکز و نکات مهم آن ها آشنا سازد بیان شده است. با ما تا آخر این مقاله همراه باشید.

برنامه غیر متمرکز یا Dapp که مخفف شده ی عبارت Decentralized Application است در واقع برنامه های دیجیتال متن باز می باشند که تنها بر روی یک شبکه ی بلاکچین همتا به همتا توزیع شده اند. این برنامه ها در سال 2020 انتشار یافتند و تحت کنترل هیچ شخص یا نهادی جهت دسترسی و کنترل بر داده ها به منظور حذف یا تغییر کد نویسی های آن نمی باشد. این سیستم ها به دلیل شفافیتی که دارند (هر گونه تغییری که در برنامه کدهای آن وارد شود برای تمامی افراد حاضر در شبکه قابل مشاهده است) داشتند باعث جلب رضایت افراد بسیاری شد. این سیستم منجر گردید که ایجاد برنامه های غیر متمرکز مستقل نیز در دست توسعه و ساخت قرار بگیرد.

برنامه غیر متمرکز به دلیل عرضه ی آن بر روی بلاکچین از سوی دیگر توسعه ی روز افزون آن به دلیل دارا بودن فناوری نوین و منحصر به فرد توانستند تغییرات چشم گیری را در دنیای رمز نگاری شده ایجاد کنند.

(( همانطور که می دانید بلاکچین به صورت یک شبکه ی همتا به همتا (P2P) عمل می کند. Dapp بر خلاف برنامه های نرم افزاری معمولی دیگر به جای اجرا بر روی یک رایانه، بر روی یک شبکه بلاکچین همتا به همتا اجرا می شوند. به همین خاطر امکان دسترسی به داده های آن جهت تغییر یا حذف برای عموم افراد امکان پذیر نبوده و تنها پدید آورنده ی آن می تواند به داده ها دسترسی داشته باشند. ))

Dapp ها برای اهداف مختلفی چون امور مالی، بازی ها، ردیابی محصولات در زنجیره ی غذایی و رسانه های اجتماعی و… ساخته می شوند و اغلب آن ها بر روی پلتفرم اتریوم ساخته می شوند که با هدف کنترل امور مالی و حفاظت از داده های کاربران توسعه می یابند.


ارتباط Dapp با بلاکچین چیست؟


بلاکچین در واقع همانند یک دفتر دیجیتال می باشد که دارای بسته هایی به نام بلاک است و تمامی اطلاعات وارد شده در آن در این بلاک ها ثبت و ذخیره می شود. داده های این بلاک ها با استفاده از الگوریتم رمزنگاری به یکدیگر متصل هستند و بر خلاف پایگاه داده های دیگر به جای ذخیره ی اطلاعات در یک محل مخصوص، بین افرادی که به بلاکچین متصل هستند اشتراک گذاشته می شود.

البته لازم به ذکر است که بدانید با توجه به اشتراک گذاری اطلاعات در بین افراد قابلیت حذف یا دستکاری اطلاعات توسط هیچ فردی وجود نداشته و در واقع هیچ شخص ثالث یا نهادی قادر به کنترل آن به غیر از کاربر متصل شده نمی باشد. به بیانی ساده تر می توان گفت بلاکچین سیستمی غیر متمرکز می باشد که امکان دسترسی به داده ها را برای کاربران محدود ساخته است. از همین رو می توان گفت بلاک چین علاوه بر توانایی اجرای برنامه های غیر متمرکز امکان حذف تمرکز زدایی از دیگر سیستم ها را نیز دارا می باشد.

با توجه به همین مزیت بلاکچین پس از توسعه ی آن برخی از افراد اقدام به راه اندازی برخی از نرم افزارهای کاربردی جهت توسعه ی دنیای رمز نگاری کردند با این امکان که هیچ فردی امکان دسترسی به داده ها جهت دخالت بر عملکرد نرم افزار را نداشته باشد. به این برنامه های اجرا شده، برنامه غیر متمرکز یا Dapp گفته می شود.

<< اولین فرآورده و در واقع اولین کاربرد بلاکچین که امروزه سهم بزرگی از اقتصاد بازار جهانی را در دست دارد مختص به بیت کوین است. بیت کوین از جمله سیستم های مالی می باشد که به صورت غیر متمرکز انتشار یافته است. >>

بلاکچین با توجه به سیستم امنیتی و همچنین نوع فناوری که دارد قادر است جهانی را بسازد که تمامی عناصر های آن با استفاده از برنامه های غیر متمرکز توزیع شده کنترل و اداره می شوند. این برنامه های توزیع شده انعطاف پذیر، قابل استفاده و کاملا واضح بوده اما امکان دسترسی به اطلاعات جهت تغییر یا حذف داده ها را به هیچ فردی به جز کاربر متصل شده نمی دهد.

0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *